In deze uitlegvideo's van WiskundeAcademie zie je nog een voorbeeld van hoe je een formule opstelt bij een machtsverband:
Rekenen satisfied machtsverbanden gaat, natuurlijk naast de algemene voorrangsregels in de wiskunde, volgens een aantal rekenregels. Die zijn als volgt:
Je kunt een getal ook meerdere keren satisfied zichzelf vermenigvuldigen. De exponent (het kleine hoge getal) van een macht geeft aan hoe vaak het grondtal vermenigvuldigd wordt.
* De stercollectie is ontwikkeld op basis van de kerndoelen basisvorming en de door de SLO ontwikkelde inhoud- enleerdoelspecificaties voor het vak wiskunde.
Your browser isn’t supported any more. Update it to find the most effective YouTube experience and our latest features. Find out more
Als voorbeeld nemen we de vergelijking y = 5 × x3. Stel, je wil weten wat de waarde van y is als x = 3. Hetgeen wat je dan doet is als volgt:
Bij machtsverbanden is het belangrijk om te weten dat de constante a zowel een positieve als negatieve vorm kan aannemen, terwijl de exponent n zowel een even als oneven getal kan zijn. Je krijgt dan vier verschillende combinaties achieved elk een bijbehorende grafiek die er anders uitziet:
Illustratieve voorstelling Afbeelding van een rechthoekige driehoek ter illustratie van de stelling van Pythagoras
Om onduidelijkheden te voorkomen, is het handig om haakjes om het getal te plaatsen. Verder kun je natuurlijk een tabel opstellen als je de vergelijking van een machtsverband hebt. Bij bovenstaande formule hoort de Parallellogram tekenen in Assenstelstel volgende tabel:
Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan through [email protected] satisfied het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.
Het opstellen van formules bij machtsverbanden is goed om onder de knie te hebben. In deze sectie zullen we laten zien hoe dat gaat.
Wil je meer weten in excess of hoe grafieken bij bepaalde machtsfuncties tot stand komen? Test dan onderstaande video van WiskundeAcademie.
Video's hulplijnen tekenen Hoe kan je een hulplijn tekenen zodat je de stelling van pythagoras kan toepassen (jawiskunde)
Zoals je kunt zien zit er een machtsfunctie in de exponentiële functie. Bij een exponentiële functie neemt een bepaalde hoeveelheid achieved een vaste issue per tijdseenheid toe of af. Dit houdt in dat de waarde van N steeds sneller stijgt ofwel steeds sneller daalt.
Your browser isn’t supported any more. Update it to have the greatest YouTube encounter and our hottest capabilities. Learn more